Istorie

  • Uponor history pipes

De la un atelier de tamplarie la specialistul mondial in alimentari cu apa si sisteme de incalzire/racire

Istoria Uponor a inceput la 13 August 1918, cand Asko Aukusti-Avonius a infiintat un atelier de tamplarie in Lahti, la o suta de kilometri nord de Helsinki, Finlanda. Aukusti facea parte dintr-o familie saraca, dar a fost un antreprenor inovator cu viziune a carui atelier de tamplarie modest s-a dezvoltat in curand in cel mai mare furnizor de mobilier din tarile nordice si mai mare lant de magazine de mobilier din Finlanda. Din anii 1930, compania lui Asko a fost una dintre cele mai cunoscute marci finlandeze.

In 1938 cand era pe punctul de a izbucni cel de-al doilea razboi mondial, compania s-a extins si a inceput sa produca paturi metalice in depozitul fabricii. In acea vreme, paturile metalice erau foarte populare și Asko Avonius a vazut o oportunitate deschisa. Acest umil inceput a dat nastere la Upo Oy, compania sora a lui Asko, care a devenit un furnizor pentru industria metalurgica si s-a dezvoltat rapid în cel mai mare producator de aparate de uz casnic si tevi metalice din Finlanda

In anii 1950, Asko si-a indreptat privirea peste granite, spre pietele din Germania de Vest în special, unde moda finlandeza – incluzand mobilierul - a starnit interes pozitiv. Moda finlandeza a primit aplauze in anii 1950, si la Targul de Moda de la Milano, fiecare al patrulea Mare Premiu a fost atribuit Finlandei pentru mobilierul produs de Asko. Firesc, Asko a profitat la maxim de interesul european fata de moda finlandeza, exportand mobilier proiectat de Tapio Wirkkala si Eero Aarnio.

In 1965, Upo a deschis o fabrica pentru producerea plasticului în Nastola, aproape de Lahti, si a lansat primele tevi de plastic. Dupa aceea, Upo s-a extins în mod constant în industria de mase plastice, tevile de plastic câstigand o cota tot mai mare din cifra de afaceri a companiei. În 1982, Asko a înfiintat un joint-venture, care s-a concentrat pe productia de tevi de plastic. In 1990, aceasta companie, numita Oy Uponor Ab, si-a stabilit pozitia de lider in productia de tevi din plastic in tarile nordice si a facut primii pasii in Europa. In timpul urmatoarelor doua decenii, compania a crescut si a devenit lider in furnizarea de tevi de plastic la nivel international si la un pas de noul mileniu, a devenit cel mai mare producator de tevi din plastic din lume. La început, majoritatea produselor erau adresate aplicatiilor industriale dar odata cu achizitionarea firmelor Wirsbo, Hewing si Unicor accentul s-a mutat pe aplicatiile cladirilor de locuinte.

În anii 1990, Asko a decis sa renunte la cateva din afacerile existente in portofoliul sau si, pâna în 1999, au ramas doar pardoselile si aparatura de uz casnic impreuna cu afacerile din domeniul imobiliar, si Uponor. Decizia finala a fost sa se concentreze pe dezvoltarea Uponor si de a renunta la toate celelalte afaceri. Ca rezultat, Asko a fuzionat cu Uponor pe 31 decembrie 1999, si organizatia a preluat numele Uponor Corporation. In anii 2000, compania s-a concentrat pe aria sa de expertiza de baza, si anume solutii pentru locuinte. Un alt obiectiv a fost de a integra corporatia foarte descentralizata intr-un tot unitar, transformand-o astfel intr-o companie eficienta si profitabila. Din 2006, afacerea a fost operata sub marca Uponor in întreaga lume.

Inchis